You are here: Kezdőlap Szobanyövények Hibiszkusz
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

CsaBest kert

E-mail Nyomtatás PDF

H
ibiszkusz azaz a Kínai rózsa (Hibiscus rosa-sinensis). Örökzöld növény nagy trópusi jellegű virágai márciustól októberig nyílnak. Rózsaszín, sárga, fehér, narancs, bordó, piros, virágai teltek vagy egyszerűek. Bőségesen és rendszeresen öntözzük. A talaja mindig legyen nedves. Ha a levegő túl száraz, permetezzük a növényt klórmentes vízzel. Télen ritkítsuk az öntözését. Ha túlöntözzük, a levelek elsárgulnak és lehullanak.
hibi_01 hibi_02 hibi_03
A hibiszkuszt tavasztól őszig napos vagy nagyon világos helyen tartsuk. A 18-22 C fokot kedveli. A lakásban napsütötte ablakba állítsuk, de verandán vagy télikertben is nevelhetjük. Májusban a fagyok elmúltával kitehetjük a növényt a szabadba is meleg napos helyre, célszerű a cserepet besüllyeszteni a földbe a felszín alá 5 – 6 cm-re. Így könnyebb számára a megfelelő vízmennyiséget bíztosítani és esztétikusabb megjelenést nyújt.
hibi_04 hibi_05 hibi_06
A lakásban teleltetett hibiszkuszt fokozatosan szoktassuk az erős napfényhez, különben levelei megéghetnek. Kezdetben tegyük a cserepes növényt laza lombú fa árnyékába, ha pedig csupán a teraszon vagy a lodzsán tudjuk elhelyezni, gondoskodjunk árnyékolásáról. A fiatal növényt ajánlatos minden évben, az idősebbet elegendő két-három évenként átültetni friss, tápdús földbe és mindig nagyobb cserépbe. Fontos, hogy átültetés után is tápoldatozzuk !
hibi_07 hibi_08 hibi_09
Az átteleltetett növényt tavasz elején erőteljesen metsszük vissza, hogy a következő évben is bőségesen virágozzék (mindig egy szem fölött). Mégpedig több okból: a metszés helye alatt el fog ágazni, és ezáltal dúsabb ágrendszer fejlődik, a hajtáscsúcsokon pedig több virág bomlik, mert a hibiszkusz csak új vesszőkön hoz virágot, a levágott ágak felső részét meg lehet gyökereztetni. A szobai hibiszkusznak ez az egyetlen, úgynevezett vegetatív szaporítási módja, tekintve, hogy nem, vagy igen ritkán hoz magot. Aromás illóolaj-tartalma miatt több, gyakori fajának virágját gyümölcsteákba bekeverik. Több faja ismert gyógynövény: a soknevű kínai hibiszkusz virága például köptető, köhögéscsillapító hatású. A torokgyulladást is gyakran csillapítják vele. Fájából Kelet-Ázsiában díszeket faragnak.
hibi_010 hibi_011 hibi_012
A hibiszkusz a kínai kultúrában egyaránt jelképezi a hírnevet (rong) és a gazdagságot (fu). A versekben a szép lányokat asszonyokat előszeretettel hasonlítják hibiszkuszhoz: az igazán szép, vonzó nőket gyakran nevezik „hibiszkusz-arcúaknak”. A „vízi hibiszkusz” a fürdőző leányok szimbóluma, a bordélyházakat pedig esetenként „hibiszkusz-függönyként” emlegetik.

vissza

Vissza