You are here: Kezdőlap Szobanyövények
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

CsaBest kert

Szobanövények

E-mail Nyomtatás PDF
T
szobanov01
ermészetesen a szobanövényekről sem feledkezhetünk meg, hisz belső tereink díszítésében jelentős szerepet játszanak és szorosan összefüggnek a belsőépítészettel. A helyes, szeretetteljes gondoskodás legalább olyan fontos számukra, mint a rendszeres öntözés, trágyázás, vagy átültetés. De ha a növények nem a megfelelő tenyészhelyen állnak, minden fáradozásunk legtöbször hiábavaló

deco9

szobanov02
A természetben a növények előfordulása és elterjedése jelentősen függ a közvetlen környezet külső feltételeitől, a talaj minőségétől, a hőmérséklettől, a fényerősségtől, a csapadékmennyiségtől, az általános éghajlati viszonyoktól, mint a napok hosszátol, a nappali és éjszakai hőmérséklettől, tél és nyár váltakozásától. Ez a természetes tenyészhelyhez való alkalmazkodás az evolució folyamata során olyan tökéletesen sikerült, hogy ősi hazájukból egy más klímarégióba való helyezésük megviseli őket.
A kertészeti kultúra és nemesítés mindent megtesz azért, hogy a távoli országok vendégei a növényházakban az itthoni éghajlathoz, a csekély fényerősséghez hozzászokjanak és a hosszú, relatív sötét téli nyugalmi időszakra átálljanak. Később, mikor a növények átkerülnek az optimális feltételekkel rendelkező növényházakból a szobába az ismételt környezeti változáshoz is alkalmazkodniuk kell.

Ha ismerjük a szobanövények növekedéséhez szükséges éghajlati viszonyokat, akkor sokkal könnyebb a gondozásuk is. Egy lakótérben különböző tenyészhelyeket találunk. Minél jobban felismerjük a megfelelő tenyézhelyet, annál biztosabban választhatjuk ki az odaillő növényt.A legtöbb szobanövény nem a szárazságtól, hanem a túl sok vagy helytelen öntözéstől megy tönkre. Az öntözésükre nincs általános érvényű szabály. A szükséges vízmennyiség a növényfajtól, annak növekedési fázisától, a tenyészhelytől és a cserép nagyságától függ.

ibiszkusz

hibisz

lumeria

plumer