You are here: Kezdőlap Sziklakertek
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

CsaBest kert

Sziklakertek

E-mail Nyomtatás PDF
M
anapság elterjedtek a sziklacsoportok a kertekben. Mint minden kertépíteszeti elem esetében a legfontosabb szempont a természetes kialakítás. A telken lévő kisebb-nagyobb szintkülönbség áthidaló eleme, dísze lehet a sziklakert. A gyep és talajtakaró növények mellett látványos kertrészlet hozható létre terméskövek alkalmazásával. Tégla vagy betondaraboknak nincs helye a sziklacsoportban. A kövek a természetben mindig lapjukkal fekszenek, nehezebb részük van alul. Az apróbb kövek nyugtalan hatást keltenek, inkább a nagy kövek használata ajánlott. Az így beépített darabok az évek múlásával egyre inkább beérnek.
sziklakert01 sziklakert02 sziklakert03
Sziklakerti növényeink számára a legalkalmasabb hely a sziklakertekbe való beültetésük. Ezek a növények ugyanis többnyire a természetes élőhelyükön is sziklák közvetlen közelében találhatóak meg. A sziklakertek szépsége az, hogy bennük igen sokfajta növény nevelhető együtt, és ezek többé kevésbé hasonló igényűek. Valamint könnyebben tudjuk a megfelelő talajminőséget biztosítani a számukra, nem kell az egész kertben talajcserét végeznünk.
sziklakert04 sziklakert05 sziklakert06
A sziklakertek két fontos alkotóeleme a növény és a szikla. Építhetünk növény központú sziklakertet, itt a növények kapják a nagyobb hangsúlyt. A sziklák ilyen esetekben kevesebb szerepet töltenek be, főként a szegélyt biztosítják a növények számára, ami lehet szabályos vagy szabálytalan elrendezésű. A sziklaközpontú sziklakertek építésénél több teret biztosítunk a szikláknak, hogy méretükkel és formájukkal jobban érvényesülhessenek és ezáltal még intenzívebben kihangsúlyozzák a gondosan kiválasztott közelükbe ültetett növényt. Ilyenkor az egy növény egy szikla elvet követjük.
sziklakert07 sziklakert08 sziklakert09
Lejtős, hegyvidéki részeken könnyen alakíthatunk ki sziklakerteket, egyszerűen áthidalható velük a szintkülönbség. Lépcsőzetes, teraszos részeket hozhatunk létre, ezáltal jól elkülönülő kertfelületeket kapunk. Mindig célszerű a környéken fellelhető kőzet típust alkalmazni a természettel való harmonizálás miatt, de természetesen egyéb köveket is használhatunk. Magyarországon leginkább mészkőből és dolomitból épül a legtöbb sziklakert, mert ehhez mindenhol könnyen hozzá lehet jutni, ezek az üledékes kőzetek az egész ország területén megtalálhatóak. Sok helyen viszont inkább vulkánikus kőzetet választanak, bazaltot, gránitot vagy andezitet a sziklakertek építő elmeként. Ilyenkor elkerülhetjük a meszes hatást.
sziklakert10 sziklakert12 sziklakert11

vissza

Vissza