You are here: Kezdőlap Kerti kiegészítők
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

CsaBest kert

Feng Shui a kertben-kert a Feng Shuiban

E-mail Nyomtatás PDF

J
in és Jang a kertben
yin_yang_tigris_es_sarkany
Az ember és a környezet egyensúlyának megteremtésére törekszik a Feng Shui a harmónia segítségével, azért hogy egészségesebb, tisztább életet éljünk. A táj ami házadat és a kertedet körülveszi, valamint az ott lévő Chi minősége közvetlenül meghatározza és befolyásolja életedet. Hiszen a természet, az ember és a körülötte lévő dolgok egyetlen nagy egységgé kapcsolódnak össze, közvetlen hatással vannak egymásra.
Nemcsak a kínai stílusban kialakított kert felelhet meg a Feng Shui alapelveinek! Nem szükséges kínai bambuszt, kínai állatfigurákat, ízlésünktől és éghajlatunktól eltérő növényeket elhelyeznünk a kertünkben ahhoz, hogy élvezzük a kedvező energiaáramlás és a Feng Shui előnyeit!Ugyanakkor érdemes tanulnunk a kínai kertművészektől: arányérzéket, harmóniát és a természethez való alkalmazkodást.
Döntő jelentőségű a Chi akadálytalan áramlásának, a Yin és Yang egyensúlyának megteremtése, az elemek és formák tudatos használata és a szeretettel végzett munka a kertben.
A Feng Shui azt vizsgálja, hogyan illeszkedik otthonod a természethez, milyen előnyös és milyen kedvezőtlen hatások érik: dombos vagy lankás a táj, vannak-e magasabb hegyek a környéken, ezeknek milyen a formája, van-e folyó vagy tó a házad közelében, merről fúj a szél, pontosabban milyen irányból érkezik. A kínai gondolkodás szimbolikus, ezért a tájban található formákat jelképesen állatok képében jeleníti meg.
A Feng Shui gyakorlatában a Fehér Tigris és a Zöld Sárkány épületeket szimbolizálnak, a kertben ezek a formák fák, bokrok, kerítés alakjában jelenhetnek meg. Azt tartjuk előnyösnek, ha a sárkány oldal kicsit erőteljesebb, mint a tigris oldal.
Az ősi kínai leírások szerint az a terület különösen előnyös, ahol a Sárkány és a Tigris a mindenséget átölelő egységben szeretkezik. Az ilyen hely nagy szerencsét jelent az ott élők számára.

J
in és Jang a kertben
A Jin-Jang, a minden élőben létező két ellentétes erőt jelöli, melyek egymástól kölcsönösen függnek, együttesen vannak egyensúlyban. Ebben az értelemben az ellentét nem azt jelenti, hogy harcolnak egymással, hanem azt, hogy más minőségűek, szükségszerű kapcsolat áll fenn köztük. Jin nélkül nincs Jang és Jang nélkül nincs Jin. A közismert ábrán jól látható, hogy a Jin-ben van egy kis Jang és fordítva, a Jangban egy kis Jin.
A Jin és Jang örökké változó folyamata
a nappalt éjszaka követi,
a Holdat felváltja a Nap,
a tavaszt a nyár,
ősz és a tél,
a folyékony megszilárdul,
a meleg kihűl,
a kilégzést a belégzés követi,
nincs fény árnyék nélkül.
Alapjában véve életünk diszharmóniája a Jin és Jang egyenlőtlen elosztására vezethető vissza. Ez történik akkor is mikor megbetegszünk, mert például túlhajszoltuk magunkat, de akkor is felborul az egyensúly, ha nem mozgunk eleget. Az évszakok változásának követésével kertedben érzékelheted az energia minőségének változását. Milyen más tavasszal, amikor újraéled a természet, minden növekszik, megújul, felpezsdül. A nyárral a meleg, a forróság erőteljes Jang energiáját érzékelheted, ilyenkor a Jin energia visszahúzódik, pótolni szükséges. Télen a Jin energia kerül túlsúlyba, ezért esik olyan jól melegedni a tűz mellett.
Ezt az összefüggést használja fel a Feng Shui a kertben is, mert a Jin és Jang arányát hozza egyensúlyba az adott térben. A nyugodt környezetben megteremti az aktivitást, ahol túl sok a mozgás, ott lelassítja, lenyugtatja. A Jin és Jang viszonylagos fogalmak, ami azt jelenti, hogy két dolog egymáshoz viszonyítva lehet egyik vagy a másik.
Egy szép, terebélyes tölgyfa lehet Jang egy bokor rózsához képest, míg ugyanez a fa Jin egy magas hegyhez képest. Egy kertnek a napos, déli oldala Jang, míg az árnyékos, északi oldala Jin, stb.
S
eng Chi a kertben

Az éltető energia a kertben kanyarogva halad. Az a jó kertkialakítás, ha a Chi eljut a kert minden szegletébe. Ahol tiszta vizet talál, ott megpihen, ezért nagyon kedvező, ha kertedben kis kanyargós patak, dísztó, csobogó, vízesés van. Ezek magukhoz vonzzák az éltető energiát. A Feng Shui megoldások használatával gondosan meghatározzuk a helyét a kerti tavaknak, csobogóknak, madáritatónak, vízesésnek, mert ezek döntő jelentőségűek házad, kerted, családod egészsége és anyagi jóléte szempontjából.
A kanyargós utak funkciója, hogy a Chi-t, mely lassan mozog, a kert minden pontjára elvigyék. Az éltető energiának fontos szabadon áramolnia a harmónia megteremtéséhez. Ha mozgása megakad, gátolt, nem fejti ki kedvező hatását.

Az éltető energia jelenlétét mutatja az egészséges növényzet, az ott lakók életének kedvező alakulása.
Kedvező energiát hoznak a csobogót, tavat meglátogató kis állatok is.
Fontos, hogy a vizek, bármilyen formában is vannak jelen kertedben, mindig tiszták legyenek. Az áporodott, megrekedt, zavaros víz kedvezőtlen hatású, ezért fontos rendszeresen tisztítani.
Más állatok jelenléte is kedvező Chi-t hoz.
M
érgező nyilak a kertben

Ahogy otthonodban, úgy a kertben is érdemes figyelned a mérgező nyilak kiiktatására, melyek veszélyforrást jelentenek. A Feng Shui alkalmazása a kertben ezért a környezet gondos tanulmányozásával kezdődik, mely kiterjed a mérgező nyilak beazonosítására is.
F
eng shui tippek, azaz Jin és Jang megvalósulása a kertben
A napfény Jang energia, az árnyék Jin. E kettő is legyen egyensúlyban kertedben. A kerttervezésnél mindig vedd figyelembe a nap mozgását és a napsütés erősségét. A teraszt is érdemes úgy kialakítanod, hogy a nappali fényből minél többet kapjon. A déli napfénytől érdemes megvédeni otthonod.
A Nedves és a Száraz aránya
A Jang – nyári – hónapokban biztosítani szükséges a kert számára is a Jin, hűsítő, víz elemet. Az egyensúly kialakításakor ügyeljünk arra, hogy a száraz és nedves területek aránya harmóniában legyen.
A Sötét és a Világos kontrasztja
Alkalmazhatod a virágok színének megválasztásánál vagy a kert megvilágításánál.
A Dombos és a Sík területek változatossága
Jó, ha a kertedben nemcsak sík terület van. Még ha az adottságok alapvetően ilyenek is, alakíts ki mesterséges dombot, magaslatot. Ügyelj a mennyei lényeknél javasoltakra is, a bejáratnál ne emelj magas dombot és ne ültess fát sem.
A Magas és az Alacsony váltakozása
A növények méretének, magasságának a megválasztásával is hatással lehetsz a Jin-Jang arányára a kertedben. Jó, ha minden évszakban fenáll ez az arány.
A Csendes és a Zajos lehetőségei
A kertedben jó ha van csendes, elvonulásra alkalmas terület és olyan helyet is érdemes kialakítanod, ahol társasággal lehetsz.
Ahol a Jin és Jang egyensúlyban van, ott létrejön a harmónia.
Ez a célja a Feng Shui  alkalmazásának a kertben.

vissza

Vissza